imageIVM1

Diary

Sretan rođendan Dori Pejačević!

Ivana Marija Vidović ponovno u Našicama
08 | 09 | 2009

 

U četvrtak, 10. rujna dubrovačka će pijanistica, pjesnikinja i umjetnička direktorica Epidaurus festivala, Ivana Marija Vidović zaželiti svojim glasovirskim recitalom Dori Pejačević sve najbolje za 124. rođendan i to baš u Našicama gdje je Dorin obiteljski dvorac i gdje je pokopana velika dama hrvatskog skladateljstva.

Kći hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya, glazbu je počela učiti kao dijete u Budimpešti kod znanog mađarskog orguljaša Károlya Noszede, nastavila u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, a kasnije i privatno kod Percyja Sherwooda u Dresdenu te kod Waltera Courvoisiera (kompozicija) i Henria Petria (violina) u Münchenu. Vlastiti je umjetnički senzibilitet razvijala pod utjecajima intelektualnih svjetova Wildea, Ibsena, Dostojevskog, Manna, Schopenhauera, Rilkea, Kierkegaarda, Krausa i Nietzschea, čija je djela između ostalih zabilježila u svom, naslovima, uistinu nesvakidašnje bogatom dnevniku pročitanih knjiga. U Hrvatskoj je Dora Pejačević obitavala u obiteljskom dvorcu u Našicama, ali su je česta putovanja vodila i u velike europske kulturne centre poput Budimpešte, Münchena, Praga i Beča u kojima je znala boraviti duže vrijeme. Posljednje godine života, od udaje za Ottomara Lumbea 1921. do smrti 1923. godine, provela je uglavnom u Münchenu. Za života, osim u Hrvatskoj, njezina su djela vrlo često izvođena u inozemstvu (London, Dresden, Budimpešta, Stockholm, Beč, München i dr.) u interpretaciji glasovitih svjetskih glazbenika njenog doba. Iza Dore Pejačević ostalo je 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. »Mnogostruko nadarena, povremeno i sama literarno aktivna, Pejačevićeva prvenstveno živi u glazbi i za glazbu« (K. Kos).

Ova čast zapada Vidović već po drugi put. Na slavljeničkom recitalu nizat će se djela iz pera same kontese Dore Pejačević, Franza Liszta, Frédéric Chopina, Isaaca Albéniza, a kao uvertira u svečano večer biti će praizvedba skladbe nastale upravo za ovaj događaj.

Riječ je o kompoziciji Tatjane Vorel „Cvijeće Dori“ (2009.) posvećene pijanistici Ivani Mariji Vidović u zajedničkom slavlju i sjećanju na najveću hrvatsku skladateljicu.

 

[ back ]